Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nahradí Kalouska? Ženíšek má jasno, šéfem TOP 09 bude známý politik

Jiří Pospíšil /ODS/
Jiří Pospíšil /ODS/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Pražská TOP 09 nominuje na předsedu strany současného europoslance Jiřího Pospíšila, který do strany vstoupil až po volbách do Poslanecké sněmovny. Rozhodl o tom v sobotu krajský sněm. Otázka je jasná, stane se předsedou strany? První místopředseda TOP 09 má jasno.

„Ano, stane. A proč?“ reaguje na otázku, zda se Pospíšil stane předsedou TOP 09, Marek Ženíšek. Důvodů jmenuje hned několik. „Protože bude mít největší počet delegátů na sněmu. Rozhodují delegáti, a ne 'mělo to být', 'bylo by lepší', 'líbil by se mi' atd.,“ píše na sociálních sítích. Připomíná také, že na rozdíl od ostatních předsedou TOP 09 skutečně chce být, není znám jenom v Praze. „TOP 09 zná po třech letech spolupráce mnohem lépe než řada členů současného vedení,“ podotýká současní první místopředseda strany.

Každý má podle něj právo na sněmu podporovat někoho jiného. A pokud tento člověk získá největší počet kandidátů, pak se samozřejmě stane předsedou. „Zítra tomu bude 14 dní, co jsem psal, že nehledám ideální řešení, to v politice neexistuje, ale takové, které má šanci, umožní široký konsenzus a protrhne bublinu,“ dodal Ženíšek.

Sám Pospíšil ke své nominaci uvedl: „Děkuji TOP 09 - Praha za nominaci na předsedu TOP 09. Moc si nominace vážím a rozhodl jsem se ji přijmout. Díky i všem ostatním krajským organizacím topky, které mi doposud vyjádřily podporu.“

Kandidaturu na post předsedy také zvažuje místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš. Reaguje tak na slova čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který na sněmu pražské organizace strany Lepše označil za vhodného kandidáta. Ten sice nominaci nezískal, podle stanov ho však může přímo na celostranickém sněmu nominovat jiný člen strany.

TOP 09 v celé republice získala ve sněmovních volbách jen 5,31 procenta hlasů, zatímco při minulých volbách měla 11,99 procenta. Ve Sněmovně tím ztratila 19 mandátů a nyní má jen sedm poslanců. 

Témata:  Jiří Pospíšil TOP 09 Marek Ženíšek (TOP 09)

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy