Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet pacientů s HIV v Česku stoupá. Mnozí přicházejí na testy příliš pozdě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Z nových údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu vyplývá, že v Česku letos za prvních devět měsíců přibylo 194 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 31 lidí a od ledna do září na ni zemřelo 13 nemocných.

Podle organizace Red Ribbon se zatím zdá, že letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů nepřekoná. V minulém roce testy odhalily vir u 286 lidí.

V září přibylo 13 nových případů. "Jedná se o měsíc s nejnižším počtem diagnostikovaných případů za poslední období. Zatím vše vypadá, že rok 2017 nepřekročí celkový počet diagnostikovaných případů za rok 2016," uvedl výkonný ředitel organizace Red Ribbon Miroslav Hlavatý.

Jen v září experti provedli celkem 96.378 vyšetření. Z toho víc než 72.850 testů se týkalo dárců krve, orgánů a tkání. Celkem 1054 osob se nechalo testovat na vlastní žádost. Za první tři letošní čtvrtletí bylo pak vyšetření bezmála 983.900.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby lékaři evidovali celkem 3100 nakažených - 2664 mužů a 436 žen. Choroba AIDS propukla u 573 osob. Zemřelo 275 lidí. O první oběti nemoci selhání imunity psalo před 30 lety Rudé právo.

Podle národní laboratoře připadá za celou dobu sledování v Česku na milion obyvatel 295 nakažených a asi 55 pacientů s AIDS. Nejvíc lidí se o své infekci dozvědělo mezi 25 a 34 lety. Celkem 46 osob zjistilo diagnózu až po šedesátce. Nejvíc infikovaných je mezi muži, kteří mají sex s muži.

Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. "Včasným diagnostikováním HIV infekce v těle se dá předejít vzniku onemocnění AIDS a fatálním koncům, kterých jsme každý rok svědky," podotkl Hlavatý.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) nemoc

Aktuálně se děje

30. května 2024 18:40

Poslanci v prvním čtení podpořili vládní důchodovou reformu

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek navzdory opoziční kritice podpořila vládní důchodovou reformu, která počítá například se zvyšováním věku odchodu do důchodu. Předloha nyní zamíří k posouzení do sněmovního sociálního výboru.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy