Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy opět šidí. V těchto potravinách najdete méně masa, než udává obal

Párky, ilustrační fotografie
Párky, ilustrační fotografie
Foto: albert.cz

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět odhalila výrobky, jejichž obsah neodpovídá tomu, co výrobci udávají na obalu. Zákazníky, kteří si v dobré víře kupovali guláš nebo párečky s vysokým obsahem masa, tak výrobci ošidili.

Inspektoři z SZPI v posledních dnech řešili dva podobné případy. První se týkal hovězího guláše v půl kilové konzervě (zde). Podle výrobce v něm mělo být 80 % hovězího masa. Inspektoři ovšem v laboratoři obsah konzervy podrobili expertíze a ukázalo se, že masa je v něm jen 52,3 %.

"Nepravdivým údajem o obsahu masa došlo ke klamání spotřebitele a SZPI nařídila neprodlené stažení výrobku z tržní sítě," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Guláš značky Coquette vyrobila německá společnost Dreistern-Konserven GmbH & Co., inspektoři jej odebrali v provozovně řetězce Lidl Česká republika. Konkrétně se jednalo o výrobek šarže L 517090 s trvanlivostí do 9. července 2018.

Obdobný nešvar zjistili také při expertíze párků Minipárečky Classic (zde), které na pulty řetězce společnosti Tesco Stores ČR dodávala polská společnost Henryk Kania - MISTRZ MASARSKI Z PSZCZYNY. Problémy objevili inspektoři u šarže 104132071. 170g balení mělo trvanlivost do 23. 4. 2016.

Podle obalu měly být párky z vepřové kýty, ve které mělo být 93 %. "Laboratorní rozbor dusíkovou metodou ale prokázal přítomnost masa pouze v hodnotě 78,2 % a uvedením nepravdivého údaje došlo ke klamání spotřebitele," vysvětlil Pavel Kopřiva ze SZPI.

Inspekce s kontrolovanými osoby zahájila správní řízení o uložení pokuty. Falšování u masných výrobků patří k častým prohřeškům, proto budou v obdobných kontrolách pokračovat.

Témata:  potraviny státní potravinářská inspekce

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy