Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko chce být spojencem EU, zapojí se do spolupráce v obraně

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Vláda Roberta Fica dnes schválila zapojení Slovenska do přípravy posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO). V říjnu slovenský prezident, premiér a šéf parlamentu ve společném prohlášení potvrdili proevropské a proatlantické směřování své země, přihlásili se také k takzvanému jádru EU.

PESCO představuje institut stálé strukturované spolupráce v oblasti budovaní obranných a vojenských kapacit a vykonávání vojenských aktivit ve jménu EU. Podle slovenské vlády je otevřen pro členské státy evropské osmadvacítky, jejichž vojenské kapacity splňují vyšší kritéria, zavážou se plnit nejnáročnější mise a operace a pravidelně budou určovat výši investic do vojenského vybavení.

"Pro Slovenskou republiku představuje účast v PESCO příležitost posílit své obranné způsobilosti a zároveň tak přispět ke schopnosti Evropské unie efektivně reagovat na současné bezpečnostní hrozby," uvedl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš.

Formální zahájení posílené spolupráce v obraně se očekává v prosinci. Účast na projektu členské státy oznámí příští týden ve společném prohlášení, podle Bratislavy předběžný zájem projevilo 21 států.

Slovensko už dříve začalo s modernizací armády, která se potýká se zastaralou technikou. Ficův kabinet ale odložil z dnešního jednání materiál o způsobu nákupu obrněných vozidel pro armádu v odhadované hodnotě 1,2 miliardy eur (30,7 miliardy korun). Vláda se dříve přihlásila k postupnému navyšování výdajů na obranu, které loni dosáhly v přepočtu 1,16 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Slovensko dlouhodobě neplní svůj závazek, který mu vyplývá z členství v NATO, aby na obranu vynakládalo dvě procenta výkonu ekonomiky.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda Robert Fico

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.