Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci nevěřícně kroutí hlavami: Žvanil Zeman už vůbec neví, co říká

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v pondělí uvedl, že je připraven znovu bojovat o post prezidenta. Na tiskové konferenci také uvedl, že jeho zdraví je v pořádku a že mu !“odešla cukrovka“. Jeho výrok zarazil nejen celou řadu občanů, ale také odborníky.

„Dnou netrpím. V sobotu mi odešla cukrovka, hodnota krátkodobé glykemie je 5,8, hranice cukrovky je 6,0. Lékař i já jsme z toho byli v šoku," řekl Zeman. „Po dlouhých a dlouhých letech jsem byl zbaven této choroby, patrně proto, že v poslední době jím velmi často sladká jídla, neboť mně chutnají. Je to trošku paradoxní terapie, ale vyplatila se,“ dodal.

Jeho slova některé odborníky velmi překvapila. „Tak to vypadá, že Nobelova cena v oblasti medicíny letos s jistotou putuje na Pražský hrad,“ komentuje Zemanova slova na svém blogu Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

„Musím přiznat, že ani po letech studia zdravotní prevence a výživy neumím Zemanův zázrak vysvětlit. Napadají mě jen tři možnosti: 1. Moudrý prezident objevil revoluční terapii cukrovky, která „odchází“ po sladkém jídle. 2. Prezident už vůbec neví, co říká, a jeho hradní ovce vymyslela (po nepřesvědčivém lyžařském výkonu) další nesmyslné tvrzení na podporu teze o jeho vrcholné kondici, aby se mohla dalších pět let pást v hradních zahradách. 3. Zemanovi jsme vlastně všichni ukradení a řekne cokoliv, jen aby měl dost pozornosti. Jen tak bude znovu zvolen. Že jsou jeho výroky nesmysly a mohou mít škodlivý dopad, je mu jedno, třetina obyvatel mu nesmysly oceňuje,“ shrnuje varianty expertka.

„V prvním případě to vypadá na jasnou Nobelovu cenu v oblasti medicíny. Druhá a třetí varianta jen potvrzují to, co mnozí tušíme. Chce to změnu – a laťka je proklatě nízko,“ rýpnula si Slimáková. Pak přidala několik faktů o cukrovce. „Nadměrná konzumace volných cukrů zvyšuje riziko vzniku obezity (která zvyšuje riziko vzniku cukrovky), kardiovaskulárních chorob, hypertenze, zhoubných nádorů souvisejících s obezitou a zubního kazu. Uvedená onemocnění jsou příčinou předčasných úmrtí a velkou zátěží pro zdravotní rozpočty států,“ píše.

Poukazuje na to, že součástí terapie u lidí trpících cukrovkou, je dodržování dietních a režimových opatření včetně pravidelné pohybové aktivity a zákaz kouření. „Jedinou součástí naší stravy, která může přímo ovlivnit hladinu cukru v krvi, jsou sacharidy. Diabetik nesmí jíst jednoduché cukry, tedy cukr, med a všechny pokrmy jimi oslazené. Při nedodržování hrozí chronické komplikace jako poškození až úplná ztráta zraku, trvalé a nevratné onemocnění ledvin, poškození nervů zejména na dolních končetinách, ale i v mozku, srdci, zažívacím ústrojí a jinde. Mnohé z toho sledujeme v přímém přenosu,“ dodala Slimáková.

Podobné příspěvky se objevily i na sociálních sítích. „Jako vědec zabývající se hledáním prostředků pro boj s cukrovkou jsem lehce zaskočen. Hradní žvanil je prvním člověkem na světě, který se vyléčil z cukrovky, resp. "odešla mu cukrovka". Všichni cukrovkáři by teď měli požádat tohoto pána, aby se u nás zastavil na přezkum, protože by to znamenalo, že my tady na IOCB jsme parta naprostých zoufalců a on, Velkej Mudrc z Hrádu, by měl dostat Nobelovku za medicínu a fyziologii. Zkrátka, cukrovka mu mohla odejít asi tak, jako odejde po svejch člověk s amputovanejma nohama. (Jak jsem tu již psal, jedním z průvodních jevů cukrovky v tomto stádiu může být i rakovina pankreatu. Celé to divadlo je jen snaha být znovu zvolen a dočkat se státního pohřbu.),“ uvedl na facebooku Jan Hajduch, který pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky. 

Témata:  Miloš Zeman cukrovka lékaři

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.