Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS odmítl stížnost někdejšího státní zástupce Fialy z Havlínovy kauzy

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno -Bývalý státní zástupce František Fiala, který byl potrestán v korupční kauze kolem někdejšího pražského soudce Ondřeje Havlína, neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS).

Neuspěl tak žádný ze čtyř odsouzených, kteří stížnosti podali. Soud už dříve odmítl podněty Havlína, podnikatele Jaroslava Kříže a právníka Borise Štefla.

Justice Fialovi uložila tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Podle verdiktu se dopustil zneužití pravomoci, nadržování a přijetí úplatku. Nepodmíněný trest dostal taktéž Havlín. Za korupci a ovlivňování případů si má odpykat pět let a tři měsíce. Podle rozsudku nezákonně zasahoval do trestního řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů.

V kauze figurovalo sedm odsouzených. Nepodmíněné tresty dostali jen Fiala a Havlín, ostatní vyvázli s podmínkami a pokutami. Byl mezi nimi bývalý advokát Karel Matějka a také Štefl, jenž kdysi působil jako ředitel inspekce ministerstva vnitra. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným byl Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.

Témata:  Ústavní soud ČR Ondřej Havlín korupce

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy