Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ředitel pražského dopravního podniku Ďuriš byl odvolán, odbory jsou proti

Dopravní podnik Praha
Dopravní podnik Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) dnes odvolalo z čela firmy generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. Podle odborářů tento krok připomíná doby minulé, a vyhlásili proto stávkovou pohotovost.

Společně s Ďurišem byla odvolána i ekonomická ředitelka Magdalena Češková. Ďuriše již ve středu odvolala dozorčí rada z představenstva a dnes jej v čele tohoto orgánu firmy nahradil Martin Gillar z České pošty.

Představenstvo rozhodovalo na mimořádném jednání. "Vzhledem k tomu, že dozorčí rada odvolala členy, předsedu a místopředsedkyni představenstva, bylo nutné bezodkladně zvolit alespoň jednoho nástupce. Dozorčí rada se změnami v představenstvu bude zabývat na příštím jednání. Do té doby je mým úkolem zabezpečení chodu společnosti a seznámení se s interními procesy. Zároveň jsem poděkoval paní Češkové i panu Ďurišovi za jejich dlouhodobou práci pro DPP," uvedl Gillar.

Představenstvo se dnes zároveň usneslo, že vedením podniku bude pověřen člen představenstva a dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek, Češkovou nahradí dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. Kdy bude zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné.

Odbory ve stávkové pohotovosti

Je to varování, aby stávka nepřišla z čistého nebe, kdyby se objevily kroky k destabilizaci, řekl prezident odborů Jiří Obitko. Stávková pohotovost je časově neomezená. "Jakmile budou relevantně zodpovězeny všechny naše dotazy, pak ji samozřejmě ukončíme," řekl.

Nyní si podle něj odboráři začali plánovat řadu schůzek s vedením včetně nového předsedy představenstva nebo náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD).

Odbory ale nejsou ve stávkové pohotovosti jednotné. Základní organizace odborového svazu pohotovost prostřednictvím předsedy Luboše Olejára dementovala. "Pokud takovou informaci zveřejnila jedna z 22 odborových organizací zde působících, pak o tom nikdo jiný neví než úzké vedení oné organizace," uvedl Olejár. Organizace, kterou vede, podle něj nevidí důvod k vyhlašování stávkové pohotovosti. "Rozhodně platí, že naprostá většina zaměstnanců nebude stávkovat kvůli zákonnému odvolání generálního ředitele," napsal Olejár.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10.000 lidí. Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami ročně.

Témata:  Dopravní podník Praha Jaroslav Ďuriš

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.