Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se pohádali hned na prvním zasedání Sněmovny, přeli se hlavně o výbory

Miroslava Němcová /ODS/
Miroslava Němcová /ODS/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci se při dnešní ustavující schůzi přeli o to, kolik členů bude mít mandátový a imunitní výbor. Komunisté navrhli 13 členů jako průměr minulých volebních období, jak uvedl předseda jejich frakce Pavel Kováčik. Podle sociálních demokratů by měl mít výbor 15 členů jako v minulém volebním období. V obou variantách by se podle poměrného zastoupení nedostalo členství pro zástupce TOP 09 a Starostů.

Starostové proto prosazovali 18členný výbor, aby v něm nejmenší kluby měly po jednom představiteli. Jejich požadavek podpořili v diskusi také poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09. Bývalá předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) upozornila na to, že výbor jedná neveřejně. "Pouze jeho členové mají plnou sumu informací, které na výbor přichází," zdůraznila.

Návrh na 18členný mandátový výbor podpořil mimo jiné předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Poukazoval na to, že pokud by neměl zastoupení klub STAN, nemohl by se předsedou výboru stát ani Petr Gazdík, protože by nebyl ani jeho členem.

Němcová směrem k poslancům ANO řekla, že doufá v to, že hned v počátku tak "nezakroutí demokracii krkem". "Když se dívám na ty vaše nesmyslné vlajčičky, tak mi to připomíná vítězný únor," vzkázala poslancům ANO v narážce na vlajky s logem hnutí, které měli poslanci hnutí před sebou.

Klub ANO nakonec nepodal návrh na 11členný výbor. Poslance pak zaměstnala také debata o tom, jak řešit situaci, kdy při určitém počtu členů výboru by měly dva kluby nárok na zastoupení půldruhého poslance. Vojtěch Pikal (Piráti) poukázal na to, že v takovém případě se podle volebního řádu musí počet členů sněmovního orgánu zvýšit. To potvrdil i předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Bez zřízení výboru nemůže ustavující schůze pokračovat dalšími body. Výbor při ní musí ověřit platnost zvolení nových poslanců.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO TOP 09 a Starostové

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy