Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodníci začínají prodávat stromky. Kolik za ně letos zaplatíme?

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Před obchodními řetězci se začaly prodávat vánoční stromky. Většinou by měly stát stejně jako loni, tedy od 300 do 900 Kč. Některé prémiové kusy budou ale i za 1400 korun. Obchodníci vyzdvihují stromky v kontejnerech, prodávají se také umělé stromky ve výškách od 120 do 220 centimetrů.

"U standardní kvality v nejprodávanějších kategoriích 150 - 200 cm se dají předpokládat následující ceny: jedle kavkazská 600 - 900 Kč, smrk pichlavý neboli stříbrňák 350 - 600 Kč, smrk ztepilý 350 - 400 Kč a borovice černá 400 - 500 Kč. Nabízet se budou také stromy o výšce přes dva metry," sdělil mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček, podle kterého jsou nejoblíbenější jedle kavkazské. Ty si podle něj vybere zhruba 65 procent všech zákazníků.

Druhá nejoblíbenější varianta je smrk pichlavý, následují domácí druhy smrků a borovice. U Teska je většina stromků z ČR. "Jen necelá třetina je z dovozu, především z Dánska," dodal řetězec.

Podle mluvčí řetězce Globus Pavly Hobíkové by měly normální jedle stát od 600 do 900 korun, smrky pichlavé od 350 do 600 korun, smrky ztepilé od 350 do 500 korun, borovice od 300 do 400 korun a borovice černé od 400 do 600 korun.

Rozmáhají se stromky v kontejnerech, například smrčky mezi 80 a 100 cm nebo kavkazské jedle do 125 cm. "Zákazníci si po konci zimního období ho mohou zasadit do zahrádky," vysvětlila za Ahold Barbora Vanko.

Prodávají se také umělé stromky. "Zastoupeny máme všechny druhy, od smrku přes jedle až po borovice v různých odstínech zelené. Oblíbené jsou také stromky se světlými až bílými konci," řekla mluvčí Globusu.

Témata:  Vánoce vánoční stromky obchody

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.