Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České děti patří před český soud. Kauzu Michalákové bude znovu řešit soud v Hodoníně

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Kauzou Evy Michalákové a jejích synů bude znovu řešit Okresní soud v Hodoníně. Krajský soud v Brně mu po odvolání vrátil případ zpět. Norská sociální služba odebrala rodičům dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida na jaře 2011.

Děti odebrala norská sociálka Barnevernet kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Předloni norské úřady rozhodly o zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Letos v létě se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Krajský soud řešil odvolání po rozhodnutí hodonínského okresního soudu z letošního června. Hodonínský soud tehdy podruhé zastavil řízení, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů. Prvoinstanční soud tehdy norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Podle odůvodnění usnesení brněnského krajského soudu z října českým dětem nemůže být upřena soudní ochrana pouze s odkazem na cizí rozhodnutí. Cizí soudní rozhodnutí, která nebyla u nezletilých uznána ve zvláštním řízení, nemají v ČR žádné právní účinky, uvádí usnesení.

"Odvolací soud se již podruhé jednoznačně zastal Evy Michalákové a jejích dětí a naopak odmítl dosavadní argumentaci Okresního soudu v Hodoníně a Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí. Státní občanství je pro soud rovnocenné kritérium s obvyklým pobytem. Soud vlastně natvrdo říká, že případy českých dětí patří k českým soudům," shrnula v tiskové zprávě rozhodnutí mluvčí petičního výboru na podporu rodiny Michalákových a současně obecná zmocněnkyně Evy Michalákové Jitka Chalánková.

Témata:  Eva Michaláková soudy Norsko

Aktuálně se děje

17. května 2024 15:50

ODS rozhodne o případném vyloučení Novotného ze strany v červnu

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.