Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Štědrého dne zbývají jen dva týdny. Zásilky nabírají zpoždění

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Do Štědrého dne zbývají dva týdny. Kapacity kurýrních firem jsou na maximu, což se projevuje ve zpožďování zásilek. Na vině nejsou pouze dopravci, ale také provozovatelé internetových obchodů.

Největší nápor se čeká od pondělí 11. prosince. "Kapacity přepravních společností jsou již nyní na maximu, což v případě některých z nich vyústilo v první problémy během týdenní výprodejové akce Black Friday. Ten největší nápor je přitom čeká - dle našich očekávání přijde v týdnu od 11. do 17. prosince," uvedl marketingový ředitel CZC.cz Milan Duda.

Mall.cz eviduje problémy s kapacitami přepravců. "Proto také všechny naše zákazníky vybízíme k využívání našich výdejních míst. Naše provozovny zároveň zavážíme vlastní páteřní přepravou, díky čemuž má zákazník jistotu doručení zboží v požadovaném termínu," uvedl mluvčí Jan Řezáč. Například v Praze e-shop zaváží čtyřikrát denně.

Zpoždění až pět dní v některých regionech je podle mluvčí Datartu Ivy Pavlouskové každoroční předvánoční realitou u všech přepravců.

Na vině jsou ale také provozovatelé internetových obchodů. "Nijak totiž nepoužívají funkce plánování logistiky. Navíc ani v tak nabitém a exponovaném čase, jako je prosinec. Pokud se totiž plánují kampaně manuálně, musíme počítat i s možností problémů s doručitelností," uvedl šéf vývoje inovací Clever Monitor Lukáš Hakoš.

Kurýrní služba DPD s odkazem na problémy s doručováním u konkurence a vysoký příliv nových zákazníků přijala opatření, podle něhož do konce prosince nepřijímá nové zákazníky a reguluje balíčky s platbou v hotovosti u stávajících klientů.

Část obchodníků se na začátku předvánoční sezony potýká s nedostatkem brigádníků a sezónních zaměstnanců, kteří obvykle pomáhají zejména ve skladech. Některé obchody poslaly do skladů i úředníky z centrály.

E-shopy letos čekají rekordní vánoční tržby až 38 miliard korun. Posledním dnem, kdy je možné objednat zboží z e-shopu, aby dorazilo do Štědrého dne, je pondělí 18. prosince.

Témata:  Vánoce e-shopy Mall.cz

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.