Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministryně práce Němcová chce změny v důchodech či náhradní rodiny

Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Na změny v důchodech, přípravu penzijní reformy, náhradní rodinnou péči či propojení sociální a zdravotní péče se chce soustředit nová ministryně práce Jaroslava Němcová.

Řekla to dnes večer po svém nástupu do úřadu, kam ji uvedl premiér Andrej Babiš (oba ANO). Podle něj je pro jeho kabinet resort práce a sociálních věcí stěžejní a nová šéfka by se měla zaměřit nejen na penze, ale i na fungování úřadů práce a součinnost s ministerstvem zdravotnictví.

"Každý bod, který jsme do programového prohlášení a programu probírali, jsme podrobně konzultovali (s Babišem), někdy vášnivěji. Priorit je hodně. V každé oblasti určitě najdeme kroky, které realizujeme v krátké době," řekla ke své agendě Němcová.

Podle Babiše chce vláda vytvořit důchodový účet, který by byl oddělený od státního rozpočtu a kam by putovaly odvody. Ty by byly "určené jen pro seniory", řekl předseda vlády. Nyní důchodové konto samostatné není a odvody plynou do státní pokladny, která penze ale doplácí. Příjmy z odvedeného pojistného totiž bývají už léta nižší než výdaje na důchody.

Premiér se zmínil také o tom, že by se mohly zvýšit důchody o tisícikorunu všem seniorům nad 85 let. Přehodnotit by se měly i nižší penze takzvaných starodůchodců či matek více dětí. Zvednout by se měla rovněž základní výměra důchodu, která je pro všechny důchodce stejná. Podle předvolebních plánů ANO by měla odpovídat deseti procentům průměrné mzdy ve státě místo nynějším devíti procentům. Tento krok by byl výhodný ale jen pro část seniorů a seniorek. Přilepšili by si lidé s nižší penzí, tedy hlavně ženy. Většině ostatních by se důchody zvyšovaly méně než dosud. Aby tyto změny začaly platit, musí se změnit zákony.

Témata:  vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Jaroslava Němcová

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.