Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exministryně Kopicová udělá v Radě pro výzkum pořádný průvan

Vláda
Vláda
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Rada vlády pro výzkum má 17 členů, předsedá jí člen kabinetu. Po jmenování nové vlády ve funkci předsedy rady nahradil Pavla Bělobrádka premiér Andrej Babiš, který podle serveru Euro.cz chce pověřit obměnou členů rady exministryni školství Miroslavu Kopicovou.

Z právního hlediska je obměna vládní rady snadná. "Legislativně je to velmi jednoduché, člen rady vlády může být kdykoli odvolán a důvody nemusí být uváděny. Podle mě by se ale uvádět měly - měly by existovat," řekl místopředseda rady a místopředseda Akademie věd ČR Pavel Baran.

V dosavadní radě jsou zástupci různých uskupení souvisejících s výzkumem. "Rozhodně bych každé vládě doporučil vyjednávat s reprezentacemi vysokých škol, Akademie věd, průmyslových kruhů a dalších organizací, které se zabývají vědou a výzkumem tak, aby příští reprezentace v radě vlády byla vyvážená a ochotná kooperovat v zájmu systému vědy a výzkumu v České republice jako v celku," uvedl Baran.

Akademie věd na svém sněmu tento týden přijala usnesení, ve kterém požaduje kontinuitu současné Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a to, aby "případné personální změny v RVVI probíhaly transparentně". Ke Kopicové se navíc část Akademie věd vyjádřila kriticky, považují ji za "spornou osobu", se kterou jsou "spojeny kauzy zpronevěření peněz". Kopicová je podle nich spojena i s "kafemlejnkem", jak je označovaný starý způsob hodnocení vědy a výzkumu založený na pouhém sčítání publikačních výsledků.

"V rámci vědecké komunity většina vědců pochopila, že kafemlejnek škodí," řekl Michal Komm za organizaci Věda žije, která sdružuje zhruba 50 vědců. Komm upozornil i na další usnesení Akademického sněmu, podle něhož má za Akademii věd jednat její předsedkyně Eva Zažímalová přímo s premiérem Babišem. "Je to tak formulováno naprosto záměrně, nemá vyjednávat o budoucnosti s paní Kopicovou," řekl Komm.

Témata:  vláda Miroslava Kopicová Akademie věd České republiky

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.