Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiimigrační strany v Praze žádají Evropu suverénních národů

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Odmítání současné podoby EU, varování před údajnou muslimskou kolonizací Evropy či vize spolupráce suverénních národních států patřily k tématům, které dnes v Praze spojovaly lídry evropských protiimigračních stran.

Řekli to na tiskové konferenci u příležitosti jejich pražského setkání. Svorně odmítali obviňování z xenofobie.

EU podle francouzské političky Marine Le Penové kráčí proti smyslu dějin. Je to "katastrofální organizace", která organizuje zaplavování Evropy migrací, je negací kultur ochuzováním rozmanitosti, uvedla. Nová struktura Evropy by podle Le Penové měla být založena na spolupráci svrchovaných států. "Jsme patrioté, obhajujeme svrchovanost," uvedla. Podotkla, že i USA, Rusko nebo Čína jednají samy za sebe.

Evropa nesmí podle šéfa nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse nechávat imigrantům otevřené dveře i okna, jinak například pětina obyvatel Německa a Rakouska bude v řádu desítek let islámská. Česko by mělo trvat v odporu k unijním uprchlickým kvótám, i když kvůli tomu čelí žalobě EU. "Doufejme, že ČR nadále bude masové migraci zavírat dveře," uvedl Wilders.

"Jsme přesvědčenými Evropany, Evropa ale nemá být odnárodněný stát řízený byrokraty z Bruselu," uvedl na konferenci předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a místopředseda české Sněmovny Tomio Okamura. Evropu podle něj ohrožuje degradace tradičních hodnot, potlačování vlastenectví. "Ohrožuje nás muslimská kolonizace Evropy," prohlásil Okamura.

Témata:  EU Geert Wilders Tomio Okamura

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.