Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD menšinovou vládu ANO nepodpoří. Vadí mu Šlechtová i Vojtěch

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí SPD nepodpoří menšinovou vládu ANO, a to ani odchodem ze sálu. Po dnešním více než hodinovém jednání se zástupci ANO to řekl novinářům předseda SPD Tomio Okamura.

Poslanci SPD budou podle něj hlasovat proti vzniku vlády s důvěrou kvůli programovým rozporům i personálním výhradám, například vůči ministryni obrany Karle Šlechtové. Hnutí chce, aby se omluvila za výrok přirovnávající SPD k fašistům, nebo aby ve vládě nebyla. Výhrady má i k ministru dopravy Danu Ťokovi a zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

Pokud by Babiš potom, co by nezískal důvěru pro první kabinet, sestavoval vládu podruhé, SPD je připravena pokračovat v rozhovorech. "Co se týká druhého kola, vše je otevřené," řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Dnes se o tom podle něj diskuse nevedla.

"V této fázi, kdy máme programové a personální rozpory, tak jsme se rozhodli, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy našeho hnutí. Rozhodli jsme se, že menšinovou vládu nepodpoříme, a to ani odchodem ze sálu," uvedl Okamura. Nemělo by se tak stát, že by vláda získala důvěru díky podpoře KSČM a současnému snížení počtu poslanců v sále při hlasování.

Debatu o programových tezích s Babišem si dnes Okamura pochvalovat, podle něj byla důkladná, stále ale panují rozpory s některými programovými body SPD. ANO například nesouhlasí s parametry zákona o referendu, který SPD navrhuje, nesouhlasí ani s možností hlasovat o vystoupení z EU. ANO také nechce zrušit státní příspěvky pro některé politické neziskové organizace.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Karla Šlechtová Hnutí ANO Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.