Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběr šneků v ČR vrcholí. Zkusili jste někdy hlemýždí polévku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Praha - V Česku právě vrcholí sezona sběru šneků, počasí ale opět není ideální. Jaro se v poslední době zkracuje, teploty rychle přecházejí ze zimních pěti na letních 25 stupňů Celsia.

"Výkup šneků sbíraných ve volné přírodě se zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho," řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni.

Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek. Server helix-liberec.cz nabzí například tento recept:

Hlemýždí polévka

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

Uvařené odkapané hlemýždě buď vcelku nebo překrojené osmažíme krátce na polovině másla s jemnými kolečky pórku. Asi litr masového vývaru povaříme s jíškou, připravenou z mouky a zbylého másla, okořeníme špetkou mletého pepře a muškátového oříšku, osolíme a povaříme. Nakonec vmícháme osmažené hlemýždí maso s pórkem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s malými topinkami nebo kostičkami osmažené žemle.

Témata:  zvířata vaření recepty příroda

Aktuálně se děje

18. května 2024 9:06

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.