Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politika je svinstvo, zvracel bych. Známý zpěvák promluvil i o migraci

Vilém Čok
Vilém Čok
Foto: Korzo

Praha - Zpěvák a skladatel Vilém Čok před několika týdny vydal nové album Zbožňuju tvou buchtu. V textech se zabývá například politikou nebo uprchlickou krizí.

Čok je přesvědčen o tom, že je Evropa v ohrožení. "Podle mě hrozí, že se evropská kultura i lidé promíchají s kulturami a lidmi odjinud a tím pádem ztratí svou identitu a tradiční hodnoty. Uvědomte si, že národy, které Evropu zaplaví, jsou po všech stránkách jiné a neadaptabilní. Proč by taky měly být? Pokud k tomu dojde, pak tenhle stabilní velký světadíl zanikne ve stávající formě. Je to naprostý paradox, protože EU si sama pod sebou řeže větev," řekl Právu a dodal, že v okamžiku, kdy se uprchlická krize stane neudržitelnou a naplno se vlije do Evropy, se EU rozpadne, protože "bude hlavním viníkem tohoto kolosálního průseru a žádný stát ji nebude brát vážně."

Přiznává, že hodně mladých lidí je pro to sem migranty pouštět. "Současně ale vím, že spousta z nich nemá životní zkušenosti, majetek ani děti a o nic se tím pádem nebojí. Já tyhle věci mám. Přemýšlel jsem samozřejmě o řešení. Zemím s humanitární krizí je potřeba pomoci u nich. Vojensky i materiálně," dodal.

Lépe na tom není ani česká politická situace, která se podle Čoka mění podle toho, kdo je u vesla. "V ní nikdy nevzniká nic samovolně. Vše je provázáno, uplatňují se v ní lobbistické skupiny a zájmy a je v tom mnoho špíny. Stojím si za tím, že politika je svinstvo. Je ale bohužel nutná, i proto, že se ještě pro lidi dělají i dobré věci. Mohlo by to být samozřejmě daleko lepší, ale my, obyčejní lidé, novodobí otroci, se nikdy nedozvíme, o kolik by to mohlo být lepší, kde je pravá pravda. Jisté je jen jedno. V politice jde vždy o zisk, ať jsou to peníze, území, tedy nerostné bohatství. O tom ostatně zpívám v písni Makám jako kráva," podotkl.

Politikem by on sám prý být nemohl, musel by "permanentně zvracet." Někteří lidé ho sice přemlouvali, aby do ní vstoupil, ae zpěvák tvrdí, že politika by ho zničila, protože lobbisti by ho vždy přehlasovali.

Témata:  Vilém Čok

Aktuálně se děje

4. května 2024 13:57

Válka na Ukrajině: Krym čelil útoku, ruské údery si vyžádaly několik zraněných

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy