Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chvilka pro Andreje? Hutka, Sokol, Gál či Němcová žádají Babiše, aby splnil předvolební sliby

Miroslava Němcová na 24. kongresu ODS
Miroslava Němcová na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Výzvu „Chvilka pro Andreje“, která žádá premiéra a šéfa hnutí ANO Babiše, aby na deseti konkrétních bodech dokázal, že myslí vážně svůj slib, že „bude podporovat a rozvíjet demokracii v České republice“, už podepsala i celá řada známých osobností. Iniciátoři výzvy ale nepolevují ve své snaze a dál hledají podporu i mezi občany.

K podpoře a rozvoji demokracie se Babiš zavázal ve své předvolební „Smlouvě Andreje Babiše s občany ČR“. V současné době přibývá pod výzvou studentů denně asi 500 podpisů. Autoři výzvy mají velké cíle, chtějí jich nasbírat rovný milion.

„Chvilka pro Andreje“ žádá současného premiéra, aby splnil to, k čemu se před volbami zavázal ve „Smlouvě Andreje Babiše s občany ČR“. Výzvu iniciovanou studenty podepsalo už více než 11 000 lidí. Mezi signatáři je i 12 poslanců a 9 senátorů, několik chartistů, desítky univerzitních profesorů či kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Mezi další signatáře patři například poslankyně ODS Miroslava Němcová, písničkář Jaroslav Hutka, filozof a chartista Jan Sokol, sociolog a publicista Fedor Gál, předseda STAN Petr Gazdík, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, herec Pavel Batěk či historik Petr Blažek.

Babiš na „Chvilku pro Andreje“ reagoval podle mluvčího výzvy Mikuláše Mináře 1. 12. tím, že iniciátory pozval na osobní schůzku. Ti však takové pozvání odmítli otevřeným dopisem s tím, že nejednají pouze za sebe, nýbrž za všechny signatáře Výzvy a že tedy požadují na veřejnou výzvu veřejnou odpověď.

Babišovi místo toho nabídli možnost setkat se na veřejné debatě, kde by mohl na Výzvu obšírně reagovat a vysvětlit tak občanům, co konkrétně bude pro demokracii v ČR dělat. „O možnostech uskutečnění schůzky, na níž by Andrej Babiš poskytl veřejnou odpověď na Výzvu, dále vyjednáváme,“ dodal Minář.

Témata:  Andrej Babiš petice Miroslava Němcová Jaroslav Hutka

Aktuálně se děje

5. května 2024 11:46

Labouristé ovládli místní volby. Khan bude nadále starostou Londýna

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy