Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Leden spíš připomíná jaro. V Česku dnes padlo 29 teplotních rekordů

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Ostrava - V Karviné dnes bylo 13,2 stupně Celsia. Šlo o nejteplejší místo nejen v celém Moravskoslezském kraji, ale i v republice.Celkem dnes padlo 29 teplotních rekordů. V jižních Čechách meteorologové naměřili rekordní teplotu v Borkovicích na Táborsku, 10,9 stupně Celsia.

Na stanici v Karviné, která měří 27 let, byl překonán teplotní rekord pro dnešní den z roku 1994, tehdy teplota dosáhla 10,3 stupně Celsia.

Rekordy hlásí v regionu zhruba dvě třetiny měřicích stanic, které jsou v provozu déle než 25 let. Z 19 takových stanic byl rekord pro dnešní den pokořen na 12 z nich. Například v Bohumíně na Karvinsku bylo dnes naměřeno 12 stupňů, dosud nejtepleji tam v tento den bylo v roce 1994, a to 10,5 stupně Celsia. Stanice je v provozu 59 let.

V neděli už ale bude chladněji. "Už se změní proudění na severovýchodní a bude o něco chladněji, přibude srážek v podobě slabého deště nebo mrholení. Teploty zůstanou do sedmi stupňů," uvedl Tomáš Ostrožlík z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

V Borkovicích na Táborsku dnes naměřili 10,9 stupně Celsia. Překonán byl rekord z roku 1983, kdy bylo v místě 10,7 stupně. V Českých Budějovicích dnes bylo 12,4 stupně. "To byla nejvyšší teplota v kraji. Rekord z Českých Budějovic je 14,1 stupně z roku 1999," řekla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Témata:  teplotní rekordy počasí Karviná

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy