Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho chce mít Drahoš na Hradě? Kandidát představil 13 poradců

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš dnes představil 13 expertů, kteří by mu v případě vítězství dělali na Hradě poradce. Jsou mezi nimi předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, někdejší velvyslanec Petr Kolář nebo astronom Jiří Grygar.

Nahradit by na Pražském hradě měli Martina Nejedlého, často kritizovaného šéfa poradců současného prezidenta Miloše Zemana. Drahoš poznamenal, že jako vědec si je vědom toho, že žádný člověk nemůže znát všechno ze všech oborů, i když to Zeman neuměle předstírá. "Tohle já dělat nehodlám," řekl.

Část z odborníků Drahošovi radila již během kampaně. Dnes představených 13 poradců není podle kandidáta na prezidenta "uzavřená množina" a mohli by k nim přibýt i další jména. Drahoš podotkl, že se zabývají podstatnou částí spektra, které by měl prezident konzultovat.

Na Pražském hradě by chtěl probírat odborné záležitosti třeba s egyptologem Miroslavem Bártou, s ředitelem Řízení letového provozu Janem Klasem, spisovatelem a nakladatelem Jiřím Padevětem nebo nastávajícím rektorem České zemědělské univerzity Petrem Skleničkou. Zvolení odborníci podle Drahoše mají nadhled. "Nepovažují svůj obor za pupek světa, ale dobře vědí, že nejpodstatnější je, jak funguje celá společnost," podotkl.

Bárta své rozhodnutí radit Drahošovi zdůvodnil tím, že bývalého předsedu Akademie věd považuje za jedinou možnou volbu v nastalé vnitropolitické a mezinárodní situaci. Drahoš podle něj je schopen dát úřadu dlouhodobou vizi a být prezidentem většiny lidí. Drábová podotkla, že vítá možnost poradit každému, s kým se hodnotově shodne a kdo se chce energetikou zabývat.

Témata:  Jiří Drahoš Dana Drábová EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy