Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO nestojí za Zemanem? Brněnský primátor Vokřál podpoří Drahoše

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Brno - Brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO podporuje v prezidentských volbách Jiřího Drahoše. Bývalého předsedu AV ČR podpořila většina kandidátů, kteří skončili na nepostupových místech - Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer, Mirek Topolánek a Vratislav Kulhánek. První kolo vyhrál Miloš Zeman, druhé kolo se uskuteční 26. a 27. ledna.

Drahoše volí Vokřál přesto, že předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš vyjádřil podporu současnému prezidentovi. Hnutí oficiálně nikoho nepodpořilo. Zeman získal v prvním kole 38,56 procenta hlasů a druhý Drahoš 26,60 procenta hlasů.

"Jsem rád, že v druhém kole bude mít pan prezident Zeman důstojného, kultivovaného a vzdělaného protivníka. Pana profesora Drahoše jsem volil v prvním kole a budu jej volit i v druhém," uvedl Vokřál.

Podle něj by lidé hlavně měli jít k volbám. "Ať už jste volili nebo budete volit kohokoliv, nejdůležitější je, že se voleb účastníte," napsal brněnský primátor. Právo volit a samotný volební akt jsou podle něj vrcholem demokracie.

"A byť je volební účast relativně vysoká, téměř polovina občanů k volbám nechodí. Nevím, zda je to nezájem, znechucenost politikou, lenost nebo něco jiného, možná od každého trochu. Ale pojďme se prosím 'hecnout' a za dva týdny přijít k druhému kolu prezidentských voleb v co nejsilnější sestavě," vyzval voliče.

Témata:  Petr Vokřál Jiří Drahoš Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy