reklama

Za Drahoše se dnes postavily organizace mladých sociálních demokratů, lidovců, konzervativců, TOP 09 a Zelených. Prezident by měl podle nich svoji formální i neformální činností přinášet do celé společnosti stabilitu, slušnost, vzájemný respekt a úctu k ústavnosti. Lépe tyto předpoklady podle nich naplňuje Drahoš. Poznamenali, že nadcházející volby budou mít zásadní význam pro politické i společenské dění v ČR a obraz země v zahraničí v následujících nejméně pěti letech.

Naopak na Zemanovu stranu se dnes postavil Vodička. Současný prezident podle něj prošel "zkouškou ohněm", když byl po roce 1968 vyhozen z práce. Bývalý předseda Akademie věd podle Vodičky nikdy neprojevil zásadový postoj. "Miloš Zeman v těžkých dobách nezklame, je bojovník ne za sebe, ale za druhé," řekl Vodička.

Úřadujícího prezidenta podpořila na stejné tiskové konferenci také Rada seniorů ČR. Její předseda Zdeněk Pernes dnes novinářům řekl, že se Zeman vyzná v potřebách seniorů, zastává se jich a podporuje pravidelné valorizace penzí. Zemana se chystá volit i válečný veterán Pavel Vranský. Řekl, že politika je řemeslo jako každé jiné a Zeman se jí na rozdíl od svého soupeře vyučil, protože prošel všemi jejími stupni.

Podporu Zemanovi vyjádřili i zástupci Akce D.O.S.T. V čele s předsedou Petrem Bahníkem uvedli, že ačkoliv Zeman není odpůrcem EU, plně ho podporují. Doufají, že jako prezident bude dalších pět let "statečně hájit naši vlast proti invazi mimoevropských populací a bude i nadále hájit české národní zájmy", uvedli v prohlášení.