Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi prostonají pětinu života, ukázal průzkum

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Češi a Češky prožijí zhruba čtyři pětiny svého života ve zdraví. Obtíže provázejí pak jejich poslední životní pětinu. Podíl zdravých let je v Česku vyšší než průměr zemí EU.

Vyplývá to z údajů Eurostatu, Českého statistického úřadu a z výsledků, které ve svém posledním čísle zveřejnil odborný časopis Demografie. Podle nich měly ženy v Česku v roce 2015 při narození před sebou 63,7 roku ve zdraví, muži pak 62,4 roku.

Život v Česku se postupně prodlužuje. Od roku 2000 do roku 2016 se u mužů protáhl o 4,6 roku a u žen o 3,8 roku. Chlapci, kteří se narodili předloni, tak měli před sebou v průměru 76,2 roku a dívky 82,1 roku. Podle expertů není podstatná jen doba dožití, ale také počet zdravých let bez obtíží a omezení. Ukazuje totiž na kvalitu života.

V Česku se neprodlužuje jen život, ale i doba strávená ve zdraví. Podle autorek odborného článku mezi lety 2007 a 2014 přibyly mužům dva zdravé roky a ženám 1,7 roku. Podle údajů Českého statistického úřadu se život protáhl ale o něco rychleji, a to celkem zhruba o měsíc.

"V České republice je podíl zdravých let na očekávané době dožití relativně vysoký. V roce 2015 činil u žen 78 procent a u mužů 82,4 procenta, zatímco průměr evropské osmadvacítky byl o dva procentní body nižší," uvedly autorky článku.

Témata:  Češi nemoc průzkumy

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.