Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Termín dostavění dálnice D3 na jih se protáhne, stavět se začne až v roce 2024

Dálnice
Dálnice
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Řidiči si budou muset na dálnici z Prahy do jižních Čech ještě počkat. Středočeská část dálnice D3 se totiž začne stavět nejdříve v roce 2024. Do té doby se ŘSD pokusí kruhovými křižovatkami a rozšířením ulevit přetížené silnici I/3.

Po dálnici D3 z Prahy na jih Čech se řidiči projedou nejdříve v roce 2028. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne se stavbou nejdříve v roce 2024. Do té doby by měly čtyři stavby hlavně ulevit přetěžované silnici I/3, první úpravy začnou ještě letos.

"Připravujeme další úseky této klíčové liniové stavby tak, aby co nejdříve propojila kontinuálně hlavní město s jihočeskou metropolí i republiku s Rakouskem," okomentoval přípravu dálnice D3 generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Největších zdržení a změn se řidiči dočkají při cestě kolem Benešova. Silnici mezi Benešovem a Mirošovicemi chce ŘSD rozšířit o jeden pruh a zároveň zde zavést střídavý režim 2+1. Výstavba nového pruhu začne už letos v červnu a potrvá asi 8 měsíců.

Na severu Benešova vznikne kruhový objezd Červené Vršky, další bude mít i křižovatka U Topolu. ŘSD si od obou objezdů slibuje zpomalení řidičů a zvýšení bezpečnosti při výjezdu z města. Oba "kruháče" by měly být dvouproudé, stavba započne nejdříve na přelomu let 2018 a 2019.

Mezi dvěma křižovatkami by se měla silnice zahloubit do 160 metrů dlouhého silničního tunelu, který chodcům umožní projít z centra města do zámku Konopiště. Jeho výstavbu ale ještě musí definitivně schválit ministerstvo dopravy. Lávku už dříve zavrhlo samo ŘSD.

Silnice I/3 patří u Benešova k nejvytíženějším úsekům v zemi, denně tu projede přes 24 tisíc vozů. Všechny úpravy silnic mezi Mirošovicemi a Benešovem vyjde celkem na 800 milionů korun.

Dálnice D3 by měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Zatím je v provozu 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem, středočeská část stále chybí. Plánování dálnice na jih Čech se táhne skoro 30 let.

Témata:  dálnice D3 Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dálnice

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy