Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoše půlka voličů volila jen proto, aby nevyhrál Zeman

Volební štáb Jiřího Drahoše
Volební štáb Jiřího Drahoše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Pro Jiřího Drahoše hlasovalo v prezidentském finále 47 procent jeho voličů především kvůli tomu, aby nevyhrál Miloš Zeman.

Cíl skutečně zvolit Drahoše prezidentem mělo 52 procent jeho voličů. Vyplývá to z průzkumu Kantar TNS, který dnes zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

V případě Zemana chtělo podle průzkumu primárně 77 procent jeho voličů, aby pokračoval v prezidentské funkci. Pro 22 procent Zemanových voličů bylo hlavním motivem to, aby se hlavou státu nestal Drahoš.

Výsledky korespondují s dalším šetřením Kantar TNS, podle něhož se pro Zemana 72 procent jeho voličů rozhodlo už před prvním volebním kolem, zatímco pro Drahoše to bylo 52,5 procenta. Po prvním kole a v následujícím týdnu se pro Drahoše rozhodlo 41,5 procenta voličů, pro Zemana 20 procent. Těsně před finále Zeman přilákal na svou stranu 7,5 procenta svých voličů, Drahoš 5,5 procenta.

Témata:  Jiří Drahoš volby 2018

Aktuálně se děje

15. května 2024 16:07

Slovenský premiér Fico byl postřelen po jednání vlády. Míří do nemocnice

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR. Ke střelbě došlo po jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Ficovi spolupracovníci na facebooku uvedli, že je v ohrožení života. Případ si převzala Národní kriminální agentura (NAKA). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.