Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf Tatry dostane od státu odškodnění

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Odvolací Krajský soud v Brně dnes pravomocně potvrdil dřívější rozsudek městského soudu, podle kterého stát musí zaplatit bývalému šéfovi automobilky Tatra odškodné 315.000 Kč plus úroky z prodlení jako náhradu za neoprávněné zadržení a trestní stíhání.

Ronald Adams poukazoval na to, že obžaloba z podplácení ohledně zakázek pro českou armádu negativně ovlivnila jeho osobní i profesní pověst.

Někdejší předseda představenstva a generální ředitel Tatry byl z podplácení obviněný v srpnu 2012. Vyšetřovatelé tvrdili, že na brněnském veletrhu v roce 2009 nabídl tehdejšímu náměstkovi ministerstva obrany Martinu Bartákovi 20 milionů korun za to, že úřad v budoucnu zadá Tatře další armádní zakázky.

Hrozilo mu až pětileté vězení, soud však Adamse v roce 2013 pravomocně zprostil viny. Adams poté chtěl po státu jako odškodné pět milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu jako zadostiučinění za trestní stíhání přiznalo v roce 2014 celkem 120.000 korun.

Městský soud v Brně ale o dva roky později částku po žalobě na stát navýšil na 315.000 korun se zhruba osmiprocentním úrokem z prodlení, v polovině roku 2016 tak celková částka činila 435.000 korun. Rozsudek soudu nebyl pravomocný, zástupce státu se proti němu odvolal. Brněnský krajský soud letos v polovině ledna původní rozsudek potvrdil. Stát může podat dovolání.

"Spravedlnost sice funguje pomalu, ale je dobrá zpráva, že v České republice se nakonec spravedlnosti člověk domůže," vzkázal Adams.

Témata:  Ronald Adams odškodnění Tatra soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.