Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý radní Kratochvíl u soudu: Žalobu za krácení daně odmítl, prý jen nebyl dost důsledný

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Bývalý radní a současný zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) dnes u městského soudu odmítl, že by v minulosti úmyslně krátil daň ze své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba ho viní z krácení daně v letech 2006, 2010 a 2011, státu tím měla vzniknout škoda 1,6 milionu korun.

Kratochvílovi hrozí až osmileté vězení za to, že zahrnoval do účetnictví fiktivní faktury. Podle nich mu měly firmy automobilového závodníka Michala Pavlíka zajistit reklamu na autech jezdce, což se ale nestalo. Kratochvíl soudu řekl, že o tom nevěděl. "Vždy, když jsme si ji zadali (reklamu), o miliony korun se nám zvýšil obrat. Proto jsme to považovali za úspěšné. Možná jsem měl být důslednější, ale nejsem takové povahy," řekl.

Podle něj se závodník Pavlík jevil jako korektní člověk a nevzbuzoval žádné podezření. Když potom finanční úřad upozornil na nesrovnalosti, raději daň i s penále zaplatil. "Měl jsem dvě možnosti, a to zaplatit, nebo se soudit se státem. K soudu jsem nechtěl, protože by to poškozovalo jméno firmy," uvedl Kratochvíl, který obžalobu naprosto odmítá. "Domněnky a konstrukce pana státního zástupce jsou pro mě šokující," prohlásil.

Hnutí ANO, za které Kratochvíl kandidoval, vyzvalo politika, aby kvůli celé záležitosti složil mandát zastupitele. ANO ho už dříve vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na niž loni rezignoval. Mandátu zastupitele se ale nehodlá vzdát do rozhodnutí soudu.

Témata:  Brno krácení daní soudy

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy