Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace s vyjednáváním o vládě? Babiš se hádá s Okamurou a Filipem ohledně NATO a EU

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jednání o podpoře druhé vlády Andreje Babiše se bude točit kolem otázky referenda o vystoupení z EU či NATO. Hnutí ANO bude v úterý rokovat s komunisty a ve středu s SPD Tomia Okamury.

Babiš odmítá, aby připravovaný zákon o obecném referendu umožnil hlasovat o zahraničněpolitických otázkách, pro SPD jde ale o zásadní otázku. I podle komunistů by měli občané mít ve všelidovém hlasování právo ptát se na vše. "Promluvíme si o počtu podpisů pod petici," řekl ČTK k chystanému expertnímu jednání předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle Okamury je hnutí připraveno ke kompromisu ohledně dalších parametrů referenda, trvá ale na tom, že by mělo umožnit hlasování o případném vystoupení z unie. "Toto je bod, na kterém se pořád točíme dokola, kdy Andrej Babiš nechce tu otázku umožnit, přestože by si lidé sesbírali statisíce podpisů. A pro nás je to zásadní bod," řekl Okamura ČTK. Co se týká počtu podpisů, SPD jich navrhla 100.000, ANO hovořilo o 800.000 a podle Okamury je možné jednat o počtu mezi těmito hodnotami. SPD je ochotna diskutovat i o minimální účasti pro platnost referenda.

Okamura se kvůli sporům o podobu zákona o referendu chce sejít i s prezidentem Milošem Zemanem. "Rád bych ho požádal o spolupráci v tom smyslu, aby, až bude hovořit s Andrejem Babišem, nám pomohl vysvětlit Andreji Babišovi důležitost přímé demokracie a že by bylo dobré tyto otázky nevyčleňovat ze zákona o referendu," řekl.

Legislativci v doporučení psali, že referendum v podobě navrhované SPD je v rozporu s principy zastupitelské demokracie. Babiš na twitteru uvedl, že ANO referendum chce, ale nemělo by rozhodovat o zahraničních závazcích či daních.

Směrem k Bruselu Babiš nedávno téma referenda využil, když uvedl, že snahy o celoevropské řešení migrace mohou v Česku dát průchod populistům a vyvolat otevření referenda o dalším setrvání země v EU. Babišova vláda chce předložit vlastní předlohu o zavedení všelidového hlasování. Ústava obecné referendum předpokládá, příslušný návrh zákona ale zákonodárci nikdy neschválili. Lidové hlasování se může konat jen na obecní a krajské úrovni.

Témata:  vláda referendum Andrej Babiš czexit

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy