Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soukup na Barrandově zřejmě před volbami opakovaně zvýhodnil Zemana, domnívá se RRTV

2. ledna byl ve studiu kromě Jiřího Ovčáčka také prezidentský kandidát Michal Horáček a mluvčí bývalého prezidenta Klause Petr Hájek, který všechny kandidáty s výjimkou Miloše Zemana odepsal.
2. ledna byl ve studiu kromě Jiřího Ovčáčka také prezidentský kandidát Michal Horáček a mluvčí bývalého prezidenta Klause Petr Hájek, který všechny kandidáty s výjimkou Miloše Zemana odepsal.
Foto: Facebook

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se domnívá, že televize Barrandov Jaromíra Soukupa před volbami ve svých pořadech zřejmě opakovaně zvýhodnila prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

Rada proto s provozovatelem televize zahájila správní řízení pro možné porušení zákona, píše se v tiskové zprávě.

V úterý 16. ledna před druhým kolem prezidentské volby odvysílala televize diskusní politicko-publicistický pořad Aréna Jaromíra Soukupa, kde podle rady prezentovala pouze názory na podporu Zemana, zatímco argumenty pro druhého kandidáta Jiřího Drahoše vůbec nezazněly. Soukup podle rady v rámci tématu prezidentských voleb žádným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, diváci tak mohli na základě výroků hostů získat mylné a zavádějící informace o politických postojích Drahoše.

Rada upozornila, že pořad měl potenciál ovlivnit rozhodování diváků/voličů ve prospěch Miloše Zemana, a to zejména z důvodu zjednodušené, zavádějící a emocionálně zabarvené prezentace otázky migrace a národních zájmů ve vztahu k prezidentským volbám a k osobám jmenovaných kandidátů. „Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti, dle které má být v pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti," uvedla RRTV.

Dalšího porušení zákona se měl Soukup dopustit 22. ledna v pořadu Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský speciál. V rámci pořadu, ve kterém byl hostem Zeman, moderátor opět podle rady dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, naopak vyjadřoval Zemanovi svoji názorovou podporu, a to v úvodní monologické řeči i v průběhu diskuse. Host měl k dispozici prakticky neomezený prostor k tomu, aby prezentoval své názory a postoje.

Témata:  TV Barrandov RRTV Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.