Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrovský úspěch českých vědců. Po třech měsících dokázali vyvinout test na virus zika

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Vědci z národní referenční laboratoře v Ostravě slaví obrovský úspěch. Podařilo se jim totiž vyvinout spolehlivý test na nebezpečný virus Zika. Vzorky nakažené krve ze Španělska získali přitom teprve v únoru.

Tým vědců z Ostravy na novém testu intenzivně pracoval několik týdnů. Virus Zika, který se stal strašákem hlavně pro těhotné ženy, se zjišťoval z komerčních německých testů, ty ale nebyly úplně přesné.

Proto vědci z národní referenční laboratoře v Ostravě na začátku února začali pracovat na novém a mnohem přesnější testu, který má právě zákeřný virus bezpečně odhalit z krve. A teď zveřejnili pozitivní výsledky, vyvinuli spolehlivý test.

Virus Zika přenáší hlavně komáři. Převážně v oblasti Latinské Ameriky už napadl tisíce těhotných žen, pro něž je nemoc nejnebezpečnější. Způsobuje deformaci plodu, děti se rodí s takzvanou mikrocefali, což je nedovyvinutí mozku.

Pro většinu dospělých není Zika nebezpečná, nemoc svým průběhem připomíná chřipku. Horečku doprovází bolesti kloubů a hlavy a trvá zhruba 2 až 7 dní. Virus se objevuje v krvi i spermatu, takže může být přenášen i pohlavním stykem.

Témata:  virus Zika Ostrava komáři vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy