Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do komunálních voleb půjdou Piráti samostatně. V Praze čekají lepší výsledek

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Pirátská strana se do podzimních komunálních voleb chystá jít samostatně. O kandidátce budu členové rozhodovat v primárkách. V roce 2014 získala strana na magistrátu čtyři mandáty, letos se očekává lepší výsledek.

"Do pražských voleb si věříme, budeme se snažit je vyhrát. Pokud si udržíme podporu lidí, kteří nás v Praze volili do sněmovny, podaří se nám to," uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů a pražský místopředseda strany Adam Zábranský. Doplnil, že rozhodnutí se netýká městských částí, kde o případných koalicích budou rozhodovat místní sdružení.

Kandidátku budou Piráti v Praze sestavovat v primárních volbách, do kterých se mohou hlásit nejen členové strany, ale i příznivci, kteří se registrují na internetovém fóru. Primárky na lídra pražské kandidátky vyhlásila strana začátkem února, rozhodnutí by mělo padnout na přelomu února a března.

V roce 2014 kandidátku v Praze vedl dnešní poslanec Jakub Michálek, který před časem na zastupitelský mandát rezignoval, aby se věnoval práci ve Sněmovně.

Komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů v 65členném zastupitelstvu. Těsně za ním s 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla.

Témata:  Česká pirátská strana Praha Volby komunální

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.