Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec ČSSD ve vládě? Hnutí ANO sociální demokracii kdykoli prodá

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec na dnešním mimořádném sjezdu strany řekl, že hnutí ANO je partner, který sociální demokracii prodá, kdykoliv se mu to bude hodit. Dále zmínil, že ČSSD podle průzkumů dlouhodobě škodí nejednotnost.

Podle Chovance není sociální demokracie schopna po debatě najít jednotící stanovisko, za které by se postavila. Z konkrétních věcí, které mohly ČSSD uškodit, zmínil policejní reorganizaci či kauzu kolem memoranda na těžbu lithia. "Byli jsme zneužiti," konstatoval k ostré kampani ohledně lithia těsně před sněmovními volbami ze strany ANO či KSČM.

V souvislosti s předvolebními útoky uvedl, zda opravdu chce ČSSD koaličního partnera, který ji prodá, kdykoliv se mu to bude hodit. "Z této pozice poddaného chceme vstupovat do příští vlády?" ptal se delegátů přítomných na sjezdu v Hradci Králové Chovanec.

Pokud by přesto ČSSD jednala o vládě, muselo by to být o programu a principech, dodal. "Ne podle výhodnosti pro pár funkcionářů (ČSSD), ale pro Českou republiku," řekl. Kritizoval ministerstva, která v souvislosti s ČSSD zmínil Jan Hamáček, například ministerstvo pro místní rozvoj či zdravotnictví. "Kde jsou silová ministerstva? Ministerstvo práce? To radši do té vlády vůbec nechoďme," uvedl.

Pokud by skutečně ČSSD usilovala o uvedené resorty, vyplnil by se podle něj sen šéfa ANO Andreje Babiše. Chovanec s odkazem na stíhání Babiše v kauze Čapího hnízda zopakoval, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný politik.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Hnutí ANO

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.