Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O české neprůstřelné vesty je ve světě zájem. Argun má obří zakázky i od Arabů

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Hradec Králové - Společnost Argun z Hradce Králové loni znásobila tržby na přibližně 350 milionů korun z předloňských 53 milionů korun. Hlavním důvodem razantního nárůstu byl kontrakt za zhruba 11 milionů dolarů (224 milionů korun) pro armádu Saúdské Arábie. V ČR byl pro firmu nejdůležitější loni zahájený čtyřletý kontrakt na dodávku neprůstřelných vest české armádě.

"Loňský rok byl ovlivněný velkou zakázkou do Saúdské Arábie, která byla výsledkem naší několikaleté práce na tamním trhu," uvedl majitel Argunu Stanislav Petr.

Do Saúdské Arábie Argun dosud postupně dodal od roku 2010 asi 100.000 vest. Významným loňským obchodem za asi 30 milionů korun byla v roce 2017 i dodávka protiúderových kompletů pro policii Spojených arabských emirátů. Protiúderové komplety používají jednotky takzvaných těžkooděnců, od Argunu jimi byli vybaveni i policisté zasahující v roce 2000 při demonstracích při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze.

Pro českou armádu Argun loni v listopadu dodal prvních 1300 z celkem 5500 neprůstřelných vest. Hodnota kontraktu činí zhruba 254 milionů korun a firma jej bude plnit do konce roku 2020. "Na konci května bychom měli české armádě dodat dalších 1100 vest. Z celkového množství je 5000 vest pro vojáky v zeleném provedení a 500 vest je černých pro vojenskou policii. Jde pro nás o velmi důležitou referenční zakázku," řekl Petr, který v oboru výroby neprůstřelných vest podniká přes 25 let.

Letos firma Argun kalkuluje s obratem na úrovni 70 až 80 milionů korun. "Kromě pokračující dodávky vest české armádě máme rozjednané kontrakty na vesty pro armádu Kuvajtu a policii Mexika. Pro slovenské ministerstvo vnitra budeme dokončovat dodávky z tříletého kontraktu na 4700 vest. Zakázky máme z Francie, Ománu, Kazachstánu," vypočítal Petr.

Vesty, přilby a protiúderové prostředky Argun vyvíjí, navrhuje a vyrábí ze speciálních materiálů od výrobců zejména z Německa a Nizozemska. Používá vlákna značek Kevlar, Twaron či Dyneema. "Balistickou vložku vesty tvoří například 58 vrstev speciální ohebné látky, která střelu z krátké zbraně dokáže zastavit v desáté vrstvě. S vloženým balistickým panelem z keramiky vesta ochrání před střelou z dlouhých zbraní," řekl Petr.

Témata:  Armáda České Republiky veřejné zakázky Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.