Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie navrhla obžalovat soudce a advokáta z korupce

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Chomutov - Policie navrhla obžalovat chomutovského soudce Ivana Nováka z přijetí úplatku a advokáta Josefa Douchu z úplatkářství. Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu případ vyšetřovali téměř dva roky.

Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi až šest let. Soudce Novák je obviněn z toho, že přijal úplatek od advokáta Douchy. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta, podnikatele Tomáše Malinu, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. O podání obžaloby by mělo státní zastupitelství rozhodnout v řádu týdnů.

Policie oba muže zadržela a obvinila v březnu 2016. Novák je dočasně zproštěn výkonu funkce. Nejvyšší správní soud se na základě podnětu předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla zabýval již v roce 2016 návrhem na Novákovo kárné potrestání.

Kárné řízení ale nakonec přerušil právě proto, že Novák je v téže věci trestně stíhaný. Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou.

Témata:  korupce Chomutov soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy