Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Satirické články o muslimech? Soudce svou vinu nepotvrdil

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Soudce před kárným senátem nepotvrdil, že je autem tří satirických článků na internetu. Miloš Zbránek se verdiktu dočká 6. června, senát jeho autorství považuje za nesporné.

Senát Nejvyššího správního soudu odmítl provést další důkaz, prostřednictvím dotazů v redacích, nebo třeba znaleckého posudku. 

Podle žaloby psal Zbránek dehonestujícím způsobem o muslimech, uprchlících a lidech, kteří jim pomáhají. Zbránek hodnocení považuje za subjektivní a uvedl, že satira nemůže být shovívavá a laskavá.

Příběhy fiktivních uprchlíků jsou stereotypní, plné předsudků, uvedl předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl, který žalobu podal. Soudce by se prý takto vyjadřovat neměl. "Hranice existovat musí," řekl Dörfl. Zbránek působí u liberecké pobočky krajského soudu, řeší obchodněprávní agendu a k jeho práci jinak nemají nadřízení výhrady.

Zbránek dnes připustil autorství některých starších článků na internetu, nikoliv však těch, které dnes řešil kárný senát. V obecné rovině hájil právo na satiru a pojmenovávání věcí pravými jmény. Poukázal na obecně známá fakta o takzvaném Islámském státu, praxi radikálního islámu či migrační krizi. Na projednávaných textech nevidí nic dehonestujícího. "Podle mého názoru ani uprchlíci, ani muslimové tam pomlouváni nejsou, jsou tam spíše vedeni jako oběť určitého jednání osob kolem," řekl Zbránek.

Témata:  Miloš Zbránek Nejvyšší správní soud (NSS) muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy