Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více jak 100 prasat musí kvůli moru na Zlínsku na porážku

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Státní veterinární správy (SVS) dnes rozhodla, že chovatelé v zamořené oblasti africkým morem prasat na Zlínsku, která se dnes zvětšila o 17 katastrů, musejí do 11. března porazit prasata v neregistrovaných chovech.

"Nařízené porážky se týkají 103 domácích prasat v 54 neregistrovaných chovech," řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Od 12. března bude v zamořené oblasti chov prasat domácích v neregistrovaných chovech zakázán. Chovů zaevidovaných podle takzvaného plemenářského zákona se nařízení netýká. V případě porušení hrozí fyzickým osobám pokuta až 100.000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až dva miliony korun.

Veterináři k dnešku rozhodli také o zvětšení zamořené oblasti, která od 1. února zahrnovala zhruba 40 procent okresu Zlín. Nově do ní spadá 17 katastrů. Jde o území obcí a místních částí Bohuslavice u Zlína, Březůvky, Doubravy, Horní Lhota, Karlovice, Otrokovice - Kvítkovice, Lhota u Malenovic, Loučka I, Loučka II, Oldřichovice, Podhradí, Provodov, Zlín - Salaš, Sehradice, Slopné, Újezd u Valašských Klobouk a Vysoké Pole.

Poslední nálezy a odlovy nakažených divočáků se týkaly katastrů Želechovic nad Dřevnicí, Zlína-Kudlova a Lípy. Přiblížily se tak k jižní hranici dosavadní zamořené oblasti. V prosinci a lednu bylo nalezeno osm uhynulých a nakažených divočáků mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky. Rozšíření ochranného pásma má podle Vorlíčka za cíl vyšší obranu před možným rozšířením afrického moru prasat do dalších lokalit.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u 219 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, musely by se nechat vybít.

Témata:  Zlínský kraj vepři státní veterinární správa Zlín

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy