Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jelen ze šumavské Kvildy je zachráněn? Ministr Brabec vyjednal jeho přesun

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vimperk - Jelen, který na začátku února v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku zranil turistu, patrně poputuje do obory v Lánech. Přesun vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jelenovi hrozilo utracení, proti čemuž se zvedla vlna nevole, vznikla i petice.

Jelen žije v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku. V areálu mohou lidé sledovat zvěř z bezprostřední blízkosti, aniž by jim v tom bránily bariéry. Začátkem února jeden ze 13 jelenů zranil turistu. Nešlo ale o nic vážného.

Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30.000 lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam zvíře umístit.

"Podmínky v lánské oboře jsou ideální. Počítáme s tím, že by se tam jelen mohl v horizontu několika týdnů a měsíců přesunout," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Témata:  zvířata Richard Brabec Šumava

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.