Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O prázdnínách cestujeme více, ale o moře klesá zájem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Apetit Čechů po dovolených opět roste. Loni podnikli 4,2 milionu cest trvajících déle než čtyři dny. Letos by se počet cest mohl dále zvyšovat, nákupy během zahraničních pobytů totiž zlevní relativně k tuzemským v průměru až o tři procenta. Rok od roku však klesá průměrná délka dovolené na současných 7,7 dní. Méně cestujeme ke Středozemnímu moři a do tradičních destinací, jako je Chorvatsko, naopak častěji vyjíždíme za exotikou.

Češi cestují více. Loni podnikli 4,2 milionů cest delších než čtyři dny. To je o 150 tisíc více, než předloni. Průměrná délka dovolené se však zkracuje. Za loňský rok o půl dne na průměrných 7,7 dní. Po osmi letech dominance Chorvatska loni Češi opět nejčastěji vyrazili na Slovensko. Méně jezdíme také do zemí u Středozemního moře. 

Česká koruna posiluje a letošní dovolenou tak Češi pocítí i ve svých peněženkách, jejich nákupy během zahraničních pobytů zlevní relativně k tuzemským v průměru o 3 %. Nejlevněji je pro české cestovatele v Bulharsku, Maďarsku a Turecku, nejdráž v Rakousku a Francii. Hitem letošního léta budou Bulharsko, Španělsko ale i rakouské Alpy, Kuba nebo Maledivy. Na cesty po Evropě odborníci doporučují jezdit jen s nejnutnější hotovostí, placení i výběry na místě dnes lze bez jakýchkoliv problémů vyřešit kartou.

Nejlevnější je pro Čechy Bulharsko, nejdražší Rakousko a Francie

Z jedenácti evropských zemí, které Češi navštěvují při svých delších cestách nejčastěji, zůstává dlouhodobě nejlevnější Bulharsko. Za českou tisícovku tam český turista nakoupí v propočtu zboží, které by ho doma stálo 1 383 korun. Po Bulharsku je pro Čechy stejně jako loni cenově nejpřijatelnější Maďarsko, česká tisícikoruna tam má hodnotu 1 150 korun. Počet zemí, kde Češi nakoupí víc než doma, se oproti loňsku rozšířil o Turecko. Zatímco loni si Češi za dovolenou v Turecku ve srovnání s tuzemskou připlatili 4,5 %, letos je vyjde díky oslabení turecké liry o 6 % levněji. K zemím, kde jsou životní náklady nižší než v Česku, nepochybně patří i Egypt.

Zhruba stejně jako doma si pak Češi za tisíc korun mohou nakoupit na Slovensku (970 Kč) a v Chorvatsku (979 Kč). V průměru má ale fialová bankovka s Františkem Palackým v turistických destinacích hodnotu jen 868 korun. Relativně drahé jsou pro nás tak země u moře, ve kterých se platí eurem – Řecko (780 Kč) a Španělsko (720 Kč). Suverénně nejvíce u moře zaplatíme v oblíbené Itálii (630 Kč). Ještě dražší než Itálie je pro Čechy Francie a sousední Rakousko. Češi v obou těchto zemích za tisícikorunu pořídí nákup, za který by doma zaplatili o 400 korun méně.

Dovolené zlevní v průměru o 3 %, díky slevám cestovních kanceláří mohou v Africe zlevnit ještě více

Po předchozích třech letech, kdy kupní síla koruny v zahraničí klesala, si letos čeští turisté konečně polepší. „V průměru se jim náklady během zahraničních pobytů relativně k tuzemským meziročně sníží o 3 %. Důvody zlevnění dovolených jsou v zásadě dva. Prvním je posílení koruny, respektive pokles hodnoty zahraničních měn proti české koruně. Tím druhým je pak relativně vysoká inflace doma, která zdražuje pobyty doma a naopak zlevňuje ty zahraniční," vysvětluje Pavel Sobíšek. I přesto, že inflace v Česku byla velmi nízká, v zahraničí ceny často spíše klesaly. Cenově dostupnější tak budou proti loňsku dovolené ve všech sledovaných zemích.

Výrazně zlevní zejména země mimo Evropu. Nejvíc si tak Češi proti loňsku polepší ve třech typicky přímořských destinacích, které se ovšem v poslední době potýkají s nárůstem bezpečnostních rizik – Egyptě, Turecku a Tunisku. Právě zhoršení bezpečnostní situace z velké části přispělo k poklesu hodnoty tamních měn a tím pádem k relativnímu snížení jejich kupní síly vůči stabilním zemím včetně Česka. Růstu kupní síly koruny v těchto zemích nezabránila ani jejich vyšší inflace. S víc jak pětinovým přilepšením mohou Češi oproti loňsku počítat na dovolené v Egyptě, po němž následují Turecko (+10,8 %) a Tunisko (+8,4 %).

 

Témata:  cestování dovolená cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy