Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V koalici proběhla další hádka, kdo spory nejvíce vyvolává?

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Protikuřácký zákon vyvolal další rozkol v koalici. Sociální demokraté a lidovci obvinili hnutí ANO ze zrady, část jeho poslanců totiž hlasovalo proti návrhu zákona. Není to ale zdaleka první roztržka v koalici, po níž se mluvilo o rozpadu vlády.

Zatím největší spor mezi koaličními partnery vyvolal tzv. protikuřácký zákon, který ve středu Sněmovna zamítla i kvůli hlasování 31 poslanců hnutí ANO. Sociální demokraté i lidovci se okamžitě opřeli do ANO i ministra financí Andreje Babiše. Babiš okamžitě kontroval, že zradili jiní.

Rozkolů mezi členy vládních stran ale spíše přibývá, stejně jako obviňování ze lži a nekalého jednání. Není to ani poprvé, kdy Babiš vyhrožuje rozpadem koalice a předčasnými volbami. Zatím ale vždy zůstalo u slovních přestřelek.

Naposledy si šli koaliční poslanci vážně "po krku" v souvislosti s Čapím hnízdem. Do Babiše, který nakonec prozradil, že farmu v době získání evropské dotace vlastnili jeho rodinní příslušníci, se pustil hlavně vicepremiér Pavel Bělobrádek.

"Snižuje to kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády," prohlásil Bělobrádek. Naopak největší vládní strana ČSSD spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou jednala nakonec opatrně, přestože někteří poslanci "vyhrožovali" Babišovi koncem.

Podobně koalici zatížila také diskuze o střetu zájmů ministra financí. Přímý útok na svou osobu Babiš odvrátil, Sněmovna totiž nakonec neschválila návrh zákona, který by Agrofertu zakázal ucházet se o veřejné zakázky.

Návrh zákona, kterému se přezdívá "Lex Babiš" a kvůli němuž ministr financí stále hrozí odchodem z koalice, by měl být připraven do léta. "Člen vlády by neměl být ovládající osobou jakékoliv firmy. Vyřešíme to v projednávané novele zákona o střetu zájmů," informoval Sobotka.

Hnutí ANO se nelíbila také předvolební kampaň, ve které na billboardech ČSSD hlásala "Stát není firma". Babiš přitom v poslední kampani voliče lákal na to, že stát jako firmu povede. Krok ČSSD označil za podraz a znovu vyhrožoval vystoupením z koalice.

V únoru zase Bělobrádek požadoval rezignaci ministra obrany Martina Stropnického. V rozhovoru pro média totiž Stropnický potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů unesených v Libanonu bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do USA. Babiš se ale za člena ANO postavil.

Koaliční partnery ale rozhádaly i jiné věci. Třeba alternativní název Czechia, zákon o pojišťovnictví nebo financování politických stran, církevní restituce, krize těžební společnosti OKD nebo spor ČSSD s právníkem Zdeňkem Altnerem.

Spory uvnitř kabinetu se ale na veřejnost dostaly hned v prvních měsících fungování vlády. Většina z nich má podobný průběh a spojitost s osobou Andreje Babiše, který také často spor vyhrotí. Přestřelka, která většinou netrvá déle než pár dní, pak končí Babišovým prohlášením, že koalice ztrácí smysl.

Témata:  Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy