Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O post šéfa komise pro GIBS budou bojovat Zahradníková, Ferjenčík a Ondráček

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

Praha - Na předsedu sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kandidují Zuzana Majerová Zahradníková (ODS), Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Zdeněk Ondráček (KSČM).

Informoval o tom předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Poslanecké kluby mohly navrhovat kandidáty do dnešního večera. Tajná volba by se měla uskutečnit podle schváleného programu schůze v pátek ráno,

Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolá Bezpečnostní radu státu a v půli března ji chce vysvětlovat poslancům z bezpečnostního výboru.

Ferjenčík dnes vystřídal v komisi předsedu pirátské strany Ivana Bartoše. Piráti ho proto mohli do volby nominovat. KSČM trvá na Ondráčkovi navzdory tomu, že Sněmovna ho v prosinci ani v lednu předsedou komise nezvolila. Tehdy byl jediným kandidátem. Některým poslancům vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdeněk Ondráček Mikuláš Ferjenčík

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.