Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Týden mozku v ČR: Lidé mohou navštívit přednášky odborníků a vyzkoušet si hlavolamy a hry cvičící paměť

Neurony v mozku
Neurony v mozku
Foto: Pixabay

Praha - V budově Akademie věd ČR dnes začíná Týden mozku. Přinese zejména přednášky českých i světových odborníků v oblasti neurologie, psychiatrie, duševního zdraví i informatiky. Festival je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week (BAW), která má zvýšit povědomí o výzkumu centrální nervové soustavy.

Mezi hlavními řečníky se představí Aleš Stuchlík z Fyziologického ústavu Akademie věd, který vysvětlí, jak se živočichové včetně člověka orientují v prostoru a kdy tato schopnost selhává. Zakladatel festivalu Josef Syka se bude věnovat řečovým centrům v mozku a procesům, které se v mozku odehrávají, když člověk mluví nebo naslouchá řeči. Josef Vymazal z Nemocnice Na Homolce vysvětlí, co se dá zjistit z magnetické rezonance, další lékaři popíší současné metody neurochirurgie.

Praktické tipy pro trénink mozku přinesou odborníci, kteří se této oblasti dlouhodobě věnují, například Jakub Pok, který se paměťovými technikami zabývá již 20 let. Zájemcům vysvětlí návody, jak si zapamatovat až 100 slovíček za hodinu. Že to je možné, ukazuje sám na sobě. "Je schopen si zapamatovat 52 kanastových karet v přesném pořadí za méně než dvě minuty nebo 25 telefonních čísel do pěti minut," uvedli pořadatelé.

Matematik a spoluzakladatel Mensy Jaroslav Flejberk zase ukáže, k čemu jsou dobré deskové hry a hlavolamy ve výuce. Sám má sbírku více než 7000 hlavolamů a 50 z nich přinese na svůj středeční workshop.

Hlavní program Týdne mozku doplňují výstavy a promítání filmů. Zájemci najdou rozpis akcí na webových stránkách festivalu. Doprovodný program pokračuje o víkendu 17. a 18. března.

Témata:  Akademie věd České republiky mozek

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.