Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jílková: Česká společnost je rozdělená. Popsala, jak je to v ČT s objektivitou a nestranností

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Česká novinářka a televizní moderátorka, pro diváky známá také jako "Kotelnice", se vyjádřila nejen o palčivých problémech české společnosti, ale i o těch svých. „Jen v mém pořadu se lidé mohou osobně setkat s politiky," říká Jílková o pořadu ČT Máte slovo, který sama moderuje a postěžovala si na ty, kteří k ní chodit nechtějí.

Michaelu Jílkovou, českou novinářku a televizní moderátorku, mohli lidé na svých obrazovkách poprvé zaregistrovat hlavně v devadesátých letech, kdy moderovala pořady Duel a Aréna, oba dva založené na diskuzi mezi hostem a divákem. Následně se ale proslavila hlavně moderováním vlastního diskuzního pořadu Kotel. Jak sama v rozhovoru říká, posléze z něj byla "odejita" a nyní moderuje publicistický pořad Máte slovo na České televizi. 

„Kdokoliv z ulice může přijít a přímo se střetnout s ministry a významnými politiky. Povědět jim do očí, jak život v této zemi ve skutečnosti vypadá," říká o svém pořadu a dodává, že projevy občanů v diskuzi jí přijdou vyrovnané a celková atmosféra ve studiu ji baví. Prý se ještě po diskuzi kolikrát stane, že se před studiem utvoří hlouček a povídají si o diskutovaných tématech. "A nestalo se, že by se někdo popral," dodává. 

„Česká společnost je rozdělená. Tuto atmosféru jsem cítila i v Kotli," říká Jílková pro Seznam zprávy a dodává, že novináři svou práci dělají dobře

Současná kritika vznesená na veřejnoprávní média a novináře je podle Jílkové určitou pochvalou pro novináře samotné. "Nechtějme, aby nás politici chválili. Když na nás útočí, děláme něco, co jim není příjemné," a k útokům na novináře dodává, že jsou nepatřičné. Ona sama si své problémy s "nepohodlností" zažila a dle svých slov uvádí, že je na to pyšná a jsou známkou toho, že je dobrou novinářkou.

Podle Jílkové je přístup České televize unikátní a nelze jej porovnat s žádnou jinou televizí, což platí i o jejím často zmiňovaném podobenství pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov a jejího pořadu Máte slovo. Jak sama říká: „V České televizi je snaha a kontrola, abychom byli nestranní a objektivní, to není v žádném jiném médiu.“ 

A neméně času pak Jílková věnovala i svým zkušenostem z moderování, prozradila své osvědčené techniky a i to, že moderátor prý musí mít rád lidi. A ona české občany ráda má. 

Témata:  Michaela Jílková Máte slovo Česká televize

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy