Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle si Babiš za rámeček nedá. Své si vyslechl i od Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Opozice se v pátek pořádně rozčílila kvůli tomu, že se na schůzi Poslanecké sněmovny nedostavil ministr financí Andrej Babiš, který měl předkládat hned šest návrhů zákonů. Pustili se do něj šéfové obou pravicových opozičních stran, mluvili o frašce i o tom, že je premiér Bohuslav Sobotka k smíchu. A své si k tomu na sociálních sítích přidal i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Zabývá-li se člověk smutnými dějinami dvacátého století, objeví fenomén dvacátých a třicátých let, kdy byl Parlament v mnoha zemích nazýván žvanírnou a bylo jím opovrhováno. Kritizovat toto zastoupení lidu, které vyjadřuje jeho vůli a je v pozici suveréna, patřilo v republice takřka k dobrému tónu a i politici, kteří si přímo s nacistickými či fašistickými stranami nezadali, často vyjadřovali své opovržení Parlamentem," začíná svůj komentář výletem do historie Schwarzenberg.

Jak ale podotýká, podobné věci se dějí i dnes. „Zdá se, že se tyto neblahé doby vracejí. Totiž opovrhování státními institucemi. Pan ministr Babiš před deseti dny vzkázal předsedovi vlády, že má na práci důležitější věci než sedět na poradách, kde se jenom žvaní, a nechť si raději řídí své ministry. Bohužel zapomněl, že premiér je jeho přímým nadřízeným, a jednalo se o vládní poradu o evropských dotacích, které sám v hojné míře čerpá," pustil se do šéfa hnutí ANO čestný předseda TOP 09.

To, co se stalo v pátek, ale považuje za něco ještě horšího. „Ministr financí měl Parlamentu, a všichni poslanci tam byli shromáždění, předložit šest návrhů zákonů, které měla Sněmovna schválit či odmítnout. On ale odjel na zahájení své volební kampaně a tím své opovržení Parlamentem jasně vyjádřil. Toto je nejenom nezdvořilé a namyšlené opovrhování ostatními poslanci, ale je to i vážný přečin dotýkající se demokratického systému u nás," myslí si.

„Pamatujme, kam tyto sklony vedly ve třicátých letech minulého století, a připomeňme, jak panu ministru Babišovi, tak ostatním politikům, že jsou odpovědní Parlamentu a ten že je nejvyšší institucí, před níž se mají zodpovídat. Pakliže je toto popíráno, je popírán ústavní pořádek v této zemi," dodává ostře Schwarzenberg.

Témata:  Karel Schwarzenberg Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy