Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolaps v Kauflandu: Pokladny nefungovaly, lidé ve frontách nadávali

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Obchodní řetězec Kaufland se dnes několik hodin potýkal s výpadkem pokladního systému. Po poledni již byly všechny prodejny znovu otevřeny. Řetězec, stejně jako Lidl, patří do německé maloobchodní skupiny Lidl & Schwarz-Gruppe. Lidl žádné problémy neregistruje.

"Chybu jsme velmi rychle identifikovali a provedli jsme nápravu. Od 11:00 začaly postupně všechny prodejny fungovat v běžném režimu," uvedla mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Například prodejna v Českých Budějovicích byla uzavřena jen ráno, v poledne byla v provozu polovina z 16 pokladen. Kaufland v Sokolově byl kvůli problémům s pokladnami asi 15 minut uzavřen, kolem 12:00 se dalo platit u poloviny pokladen, v obchodě se tvořily fronty.

Na facebooku společnosti si lidé stěžovali na dlouhé fronty v obchodech, někteří nechali v prodejně vozíky s nákupem a raději odešli. Řetězec se v poslední době potýká s nedostatkem zaměstnanců. Zákazníci si ve starších komentářích na sociálních sítích stěžují na problémy s doplňováním zboží, nepořádek v prodejnách a na dlouhé fronty před pokladnami.

Kaufland, který je největším tuzemských obchodním řetězcem, nyní provozuje v ČR 128 prodejen. Kaufland vykázal ve finančním roce 2016/2017 tržby 57 miliard korun a zisk před zdaněním 1,97 miliardy korun. Na tuzemský trh vstoupil v roce 1998, zaměstnává v ČR více než 18.000 lidí.

Lidl v ČR zvýšil od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28.000 Kč, v Praze na více než 29.000 korun s tím, že chce být nejatraktivnějším zaměstnavatelem v oboru. Kaufland loni uvedl, že na nejnižších pozicích garantuje nejpozději do dvou let od nástupu mzdu minimálně 21.000 korun hrubého měsíčně.

Témata:  Kaufland obchody ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.