Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém ve vyjednávání mezi ANO s ČSSD? Třecí plochou je nemocenská, Hamáček nechce ustoupit

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vyjednavači ČSSD a ANO se sejdou dnes večer. Sociální demokracie podle svého předsedy Jana Hamáčka trvá na 60procentní náhradě mzdy v prvních třech dnech nemoci. Babišovo hnutí ale dává přednost variantě, v níž by náhrada v prvních třech dnech byla 30 procent.

Hamáček uvedl, že proplácení prvních tří dnů nemoci pokládá za test důvěry. "Pokud by test důvěry selhal, kladu si otázku, zda je možné v jednání o spolupráci pokračovat," uvedl. Výše náhrady, jak chce ANO, podle něho zásadní problémy neřeší. "Nechceme, aby lidé byli trestáni za to, že jsou nemocní, a museli nemoci přecházet," podotkl.

Hamáček připomněl, že předloha ČSSD, která předpokládá 60procentní náhradu, získala podporu vlády ANO. Mluvilo se podle něho jen o drobných parametrických změnách. Nyní ANO přichází se zásadnějšími úpravami. "Změna postoje hnutí sociální demokraty překvapila," dodal předseda ČSSD.

Další možnost, jak ji prezentovalo ANO, sice předpokládá 60procentní náhradu, ale současně i zvýšení nemocenských odvodů pro zaměstnance o 1,1 procentního boru. Podle Hamáčka je tato varianta ještě horší.

Hamáček chce řešit otázku Babišova odchodu z vlády. Únorový sjezd ČSSD tuto otázku vzhledem k trestnímu stíhání Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo označil za zásadní problém.

Témata:  nemocenská Jan Hamáček Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.