Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoce doprovází silný vítr: Lanovka na Sněžku mimo provoz, nedoporučují se horské túry

Sedačková lanová dráha
Sedačková lanová dráha
Foto: Pixmac

Pec pod Sněžkou - Meteorologové vydali na dnešek pro většinu krajů výstrahu před silným větrem a nedoporučují hřebenové túry. Horní úsek lanovky na Sněžku dnes nepojede. Turisté tak budou muset z Růžové hory na vrchol Sněžky pěšky, trasa je dlouhá asi 2,5 kilometru.

"Horní úsek určitě dva tři dny nepojede. Je tam silný vítr. Předpokládáme, že úsek na Růžovou bychom měli udržet v provozu, i když i tam fouká," řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Podle něho na české nejvyšší hoře dosahuje vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Na dolním úseku vozí cestující 16 kabin, na horním 18.

V Krkonoších platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Podle hlášení horské služby na hřebenech Krkonoš je 100 až 120 centimetrů sněhu. V lavinových lokalitách se mohou vyskytnout laviny malých až středních rozměrů. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Předpověď na pondělí (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno a ojediněle sněhové přeháňky. Přes den postupné ubývání oblačnosti místy až na skoro jasno. Nejnižší nočn íteploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

Předpověď na úterý (00-24):Většinou polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až skoro jasno, v Čechách k večeru od západu přibývání oblačnosti a na západě místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na východě mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí lanovky Krkonoše

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.