Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuhý: První stupeň ohrožení v ČR trvá. Zrušení by mohlo přilákat teroristy

plk. Mgr. Tomáš Tuhý
plk. Mgr. Tomáš Tuhý
Foto: Policie ČR

Praha - Česká vláda první stupeň ohrožení před terorismem vyhlásila 22. března 2016 po teroristických útocích na metro a letiště v Bruselu. Zrušen zatím nebude. Ve službě je víc policistů, kteří se zaměřují na místa, kde se schází velký počet lidí.

Čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem zavedla česká vláda v lednu 2016 jako reakci na útoky v Paříži, při kterých v předchozím roce zemřelo 147 lidí.

Za poslední dva roky se v Evropě stalo několik dalších teroristických útoků i v sousedních zemích, což může znamenat určitá rizika a nesmí se nic podcenit. "Jsme v roce 2018 a máme tady další útok ve Francii. Obava je, že pokud by se utlumila tato opatření, tak by to mohlo někoho inspirovat a mohlo by se něco uskutečnit," vysvětlil policejní prezident Tomáš Tuhý důvody, proč stav bdělosti pořád trvá.

Běžná opatření jsou nyní o Velikonocích ještě posílena. V ulicích je o několik set policistů více, ve větších městech jsou vyzbrojeni dlouhými zbraněmi. Policisté se soustřeďují například na kostely či velikonoční trhy, které se konají po celé zemi.

Témata:  Tomáš Tuhý terorismus Policie ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.