Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší podvodné licence pro solární elektrárny

Solární energie
Solární energie
Foto: Pixmac

Brno - Chomutovské elektrárny firem FVE AREA SUN a FVE SUN VIK 2 získaly dvacetiletou licenci na prodej elektřiny v závěru roku 2010, což jim zajistilo zhruba o polovinu vyšší výkupní cenu, než by byla v roce 2011. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně.

Ani jedna z elektráren nebyla dostavěná. U jedné by mohla vzniknout za 20 let škoda přes 200 milionů, druhá způsobila za pět let škodu asi 80 milionů.

Z podvodu nebo podílu na něm obžaloba viní revizní techniky Jaroslava Brunu a Stanislava Hrdinu a dále trojici z dodavatelské firmy, a to Antonína Kalaše, Jaroslava Kryma a Vladimíra Čimperu. K soudu se dostavil pouze Bruna a Kalaš, jedná se v nepřítomnosti Hrdiny, Kryma a Čimpery.

Bruna podle žalobce vyhotovil v závěru roku revizní zprávy pro obě elektrárny. V nich uvedl nepravdivé údaje o tom, že jsou v pořádku nainstalované solární panely, přestože nebyly nainstalované tisíce kusů panelů. Bruna dnes u soudu uvedl, že revizi neprovedl a zprávy vystavil omylem. Přiznal, že v době vydání revizních zpráv v listopadu roku 2010 nebyly elektrárny hotové. "Bylo mi ale řečeno, že do konce roku budou dodělané," dodal Bruna.

Hrdina obdobně vydal revizní zprávy o kabeláži k solárním panelům, ve kterých také uvedl nepravdivé údaje. Podle žalobce byly zprávy obou techniků podkladem pro Energetický regulační úřad. Na základě zpráv bylo možné získat licenci k solárním elektrárnám ještě v roce 2010, což zajistilo vyšší cenu za výkup elektřiny.

Kalaš z dodavatelské firmy podepsal protokoly k elektrárnám jako podklady pro Energetický regulační úřad, přestože podle obžaloby věděl, že nebyly hotové panely ani kabeláž, čímž neoprávněně pomohl získat licenci. Krym působil v dodavatelské firmě a měl na starosti elektrárnu firmy FVE AREA SUN, Čimpera měl na starosti elektrárnu společnosti FVE SUN VIK 2.

Soudkyně Andrea Svobodová odročila hlavní líčení na 13. a 14. června, kdy vyslechne svědky a budou se číst listinné důkazy.

Témata:  soudy solární energie ekonomika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.