Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí demonstrují v Praze proti potratům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Několik tisíc lidí z celého Česka v centru Prahy protestuje proti umělým potratům. Žádají podporu manželství a rodin s více dětmi. Sešli se na Klárově, odkud se vydali na pochod směrem k Národní třídě.

Mnozí nesou české vlajky. Akci ukončí na Václavském náměstí pod sochou sv. Václava. Podle pořádajícího hnutí Hnutí pro život potraty přispívají k tomu, že početně klesá česká populace.

Pořádající hnutí letos upozorňuje na fakt, že častými žadatelkami o umělé ukončení těhotenství nejsou dívky, které by nechtěně otěhotněly, ale ženy, které už mají dvě děti. Tvoří třetinu všech potratů v ČR a nejde jen o ženy, které se ve svém těhotenství ocitají v hmotné nouzi. Podle Zdeňky Rybové z Hnutí pro život vnímá mnoho rodin třetího potomka jako příliš velkou ekonomickou zátěž. Velké procento z žen, které se proto k potratu rozhodnou, se podle hnutí cítí být k zákroku přinucené partnerem.

Hnutí bojuje hlavně proti potratům. Československo mělo zákon, který umožňoval umělé přerušení těhotenství, od roku 1957. Žádosti o zákrok posuzovaly v minulosti interrupční komise. Umělých přerušení těhotenství v Česku od počátku 90. let ubývá.

Hnutí uvádí, že podle předběžných statistik bylo v roce 2017 provedeno 19.389 umělých potratů, což je o 1017 méně než v roce 2016 a nejméně od roku 1958, kdy byly v zemi zavedeny. Přestože se rodí více dětí, podle hnutí potraty přispívají k tomu, že české populace ubývá.

Témata:  demonstrace potraty

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy