Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Strakonicích se chtějí zbavit problémové ubytovny

Kšeft s chudobou je pro mnohé výnosný
Kšeft s chudobou je pro mnohé výnosný
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Strakonice - Strakonice chtějí prodat areál Bažantnice s budovami a pozemky o rozloze 26.629 metrů čtverečních.

V místě byla ubytovna pro sociálně slabé, radnice kvůli tomu opakovaně řešila problémy. Zastupitelé dnes schválili záměr prodeje, prodejní cenu dosud nestanovili. ČTK to řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Areál zahrnuje čističku odpadních vod, budovy určené k bydlení, dílny, sklady a garáže. Součástí jsou pozemky. V Bažantnici byla ubytovna pro sociálně slabé. Radnice dalo nájemci výpověď.

"Přicházeli nám tudy lidé z cizích měst a putovali rovnou na pracák. Nebyl jeden užitečný člověk, který by něco chtěl, mohl, ale přišli do Bažantnice a hned se šli hlásit na sociálku. Tyhle případy nám přibývaly a bylo jich tam už spousta, takže jsme řekli, proč máme dělat ubytovnu pro jiná města - tak to radši zavřeme," řekl starosta.

Radnice čeká na nabídku, podle Hrdličky je možné, že město Bažantnici vůbec neprodá. Část prostorů pronajímá. "Kdybychom to pronajali, tak nám to stačí. Nechceme ten majetek spravovat, chceme šetřit peníze. Pokud bychom to měli prodat, bude tam určitě právo zpětné koupě v případě, že by tam zase dělali (noví majitelé) sociální ubytovnu," řekl Hrdlička.

Opozice na zastupitelstvu upozornila, že když se areál prodá, může tam opět vzniknout problematická ubytovna. "Myslím, že je to dost reálné, protože je tam (v areálu) plno objektů, které jsou k tomu účelu vhodné, a když to někdo koupí na takový kšeftík," řekl dnes ČTK opoziční zastupitel a bývalý starosta Pavel Vondrys (Jihočeši 2012).

Strakonice, kde žije 24.000 lidí, mají letos schodkový rozpočet. Počítá s příjmy 503,6 milionu Kč a výdaji 565,6 milionu. Schodek 62 milionů pokryje město z přebytků minulých let.

Témata:  Strakonice nezaměstnanost ubytovny sociálně vyloučení chudoba peníze

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy